Ozvláštněte si vánoční večeři

Ozvláštněte si vánoční večeři

Ve většině českých domácností se na Štědrý večer servíruje rybí polévka s osmaženou houskou a jako druhý chod se podává kapr nebo řízek s bramborovým salátem. Co to zkusit trochu jinak?

Vánoce bez rybí polévky a smaženého kapra si mnozí z nás nedovedou vůbec představit. Jenže pokud jste odvážnější, můžete se trochu odvázat a tradiční pokrmy nahradit něčím novým. Anebo staronovým.

Co místo klasické polévky?

Naši předkové podávali na Štědrý večer devět chodů, protože věřili v kouzlo devatera. Začínali oplatkami s medem a pak se podávala polévka. Rybí to ale nebyla – místo ní se vařila hrachová nebo čočková polévka.  Na Slovensku jedí o Vánocích kapustnici (zelňačku) – výbornou hustou polévku s uzeným masem dochucenou trochou smetany. V některých domácnostech do ní na Štědrý večer přidávají i sušené švestky. Můžete také vyzkoušet recept na norskou rybí polévku. Na másle osmažte nadrobno nakrájenou cibuli, a až zesklovatí, přidejte na kostičky nakrájenou kořenovou zeleninu. Po chvíli zasypte dvěma lžícemi hladké nebo polohrubé mouky a míchejte, dokud mouka nezrůžoví. Pak zalijte studenou vodou a nechte povařit. Poté do ní vložte přírodní (bílé) rybí filé a vařte, dokud se ryba nerozpadne na menší kousky. Dochuťte solí a kostkou zeleninového bujónu. Nakonec stáhněte z ohně a zakápněte smetanou.

Kapr trochu jinak

Naše babičky a prababičky sice znaly smaženého kapra, ale o Vánocích připravovaly rybu i na další způsoby. Na stole například nesměl chybět kapr načerno. Jeho příprava je trochu složitější, proto recepty neuvádíme. Najdete je buď ve své kuchařce, nebo na internetu. Každopádně v omáčce nechyběl perník, rybízová a šípková zavařenina, ořechy, sušené švestky, mandle, hrozinky, černé pivo, červené víno a citronová šťáva. Oblíbený byl také kapr namodro v rosolu. K jeho přípravě se používají mj. telecí a vepřová nožička a vepřové kůže. Na vánoční stůl našich babiček patřila také „vejmrda“, což jsou jablka se strouhaným křenem.

Ani kapr ani řízek, ale kuba

V mnoha domácnostech se na Štědrý večer podává šumavský kuba. Pokud jste ho ještě nikdy nedělali, můžete ho vyzkoušet letos. Propláchnuté kroupy uvařte v osolené vodě s kmínem doměkka. Nechte okapat a pak do nich vmíchejte utřený česnek se solí, dále pepř, majoránku a sádlo. Sušené houby (nejlepší jsou stročky trubkovité, ale můžete použít jakékoli lesní houby) namočte nejdříve do studené vody. Pak je poduste na sádle a poté je vmíchejte do připravené směsi. Tu pak vložte do pekáče vymazaného sádlem. Zapečte dorůžova. Před dopečením dejte na povrch kuby kousky sádla.

Co takhle šneci?

Šneci patřili k české vánoční tradici už za první republiky. Jedli se jako předkrm, ale za komunistů byli považováni za buržoazní nešvar, a tak jsme si museli nechat zajít chuť. Šneky dnes nabízí řada restaurací, tak si je tam můžete otestovat, a pokud vám zachutnají, připravte si je doma. Nejznámější jsou šneci po burgundsku. Šnečí maso uvařte s kořenovou zeleninou a divokým kořením doměkka, což trvá asi 3 hodiny. (K dostání jsou ale i předvaření šneci). Maso nechte vychladnout ve vývaru. Mezitím vymíchejte máslo s česnekem utřeným se solí, přidejte posekanou petrželku a lehce opepřete. Do šnečí ulity pak dejte kousek bylinkového másla, vložte masíčko a domeček doplňte opět kouskem másla. Zapečte asi 10 minut v troubě rozpálené na 200 °C. Podávejte horké s krajíčky bílého pečiva a bílým vínem. Tak co? Zkusíte to letos o Vánocích jinak?