Prevence proti chřipce: Které potraviny zlepší vaši imunitu?

Prevence proti chřipce: Které potraviny zlepší vaši imunitu?

Právě teď začíná období podzimních viróz a chřipek. Bacily na nás útočí ze všech stran a je třeba, abychom se včas předzásobili vitaminovými bombami.

Lidský organismus se s postupujícím podzimem adaptuje na chlad a má obecně menší imunitu. Jíme méně čerstvého ovoce a zeleniny než v létě, kdy vše kolem nás zraje, a pak často skončíme s ucpanými dutinami a úporným kašlem. Typická podzimní viróza je ale oproti chřipce poměrně banální onemocnění, která se dát vyležet za pár dní. Naproti tomu chřipka se projevuje vyššími teplotami, bolestí svalů a kloubů a abnormální únavou. Proto může mít daleko závažnější důsledky a není radno ji podceňovat.

Základní chřipkobijci

Nejlepší obranou je útok, to je známá věc. Proto svému tělu dopřávejte preventivně vitaminy. Samozřejmě, základem je „céčko“, které tělu pomáhá vytvářet protilátky, jež zabrání vzniku chřipky. Pokud cítíte, že na vás něco „leze“, měli byste do sebe dostat denně okolo 600 mg vitaminu C, v rámci prevence stačí 80 mg denně. Pro představu, 100 g brokolice ho obsahuje přibližně 90 mg.
A ve kterých dalších potravinách ho najdete? Kromě notoricky známých citrusových plodů a brokolice je to hlavně šípek, dále černý rybíz. Velmi účinným chřipkobijcem je také rakytník řešetlákový, ze zeleniny pak růžičková kapusta, křen a kysané zelí. Vitamin C obsahují i angrešt, jahody, paprika, rajčata, petrželka, špenát, šťovík, kapusta, hlávkový salát, fenykl nebo brambory… Jak známo, tento vitamin se delším vařením ničí, jeho rozklad urychlují dále stopy kovů, přítomnost vzdušného kyslíku a další vlivy. Proto byste měli pravidelně konzumovat skutečně čerstvé ovoce a zeleninu.

Myslete i na „déčko“

Lékaři také připomínají, že zároveň je důležité mít vyrovnanou i hladinu vitaminu D, protože také při jeho nedostatku je tělo více náchylné k nachlazení nebo k chřipce. V potravě ho najdete v rybím tuku, játrech, vaječném žloutku a mléce.

Další bojovníci

Velmi účinnými chřipkobijci jsou i další pochutiny. Takový čaj s medem a zázvorem je vlastně jakési přírodní antibiotikum, takže pokud vás nějaká viróza či přímo chřipka už skolí, tento nápoj s ní rychle zatočí. A velmi rychle vám vyčistí ucpané dutiny.

Jak ještě obelstít chřipku?

Další možností je samozřejmě i očkování proti chřipce. Jenže aby opravdu fungovalo, je třeba nechat si dát vakcínu nejlépe na konci září nebo v říjnu. Pokud jste očkování letos zanedbali, ještě je to možné, ale jinak na něj příští rok myslete včas. Ideální je pro lidi nad 65 let a pro nemocné s chronickým respiračním, kardiovaskulárním nebo metabolickým onemocněním, dále pak pro pacienty trpící cystickou fibrózou, poruchou ledvin, anémií, poruchou imunitního systému apod. Právě pro ně může mít totiž chřipka fatální následky. Očkování sice nemůže stoprocentně zabránit nakažení, ale dokáže velmi zmírnit průběh nemoci. Hradí ho některé pojišťovny nebo zaměstnavatelé. Jinak stojí jedna vakcína kolem 300 Kč.

Recept z dalekého severu

Zkuste si vzít také příklad z Finů, kteří patří k nejzdravějším národům v Evropě – možná už proto, že pravidelně chodí do sauny. Sauna tělo krásně prohřeje, povzbudí ho, a prospívá tak lidskému zdraví, protože zároveň zlepšuje i odolnost vůči chřipce. Starší a nemocní lidé by se ale o její vhodnosti měli poradit se svým lékařem.