Jak si správně vychutnat kávu

Jak si správně vychutnat kávu

Také si nedovedete představit ranní vstávání bez šálku voňavé kávy? Tento nápoj je skutečným životabudičem a mýty o jeho škodlivosti už vědci naštěstí vyvrátili.

Možná také rádi čtete detektivky a určitě jste si všimli, že drtivá většina kriminalistů se dožaduje kávy, a pokud si ji okamžitě nedají, plouží se jako duše bez těla. Nejspíš vás ale překvapilo, že například severští vyšetřovatelé vypijí sedm i více šálků denně. V tomto případě autoři detektivních příběhů nepřehánějí a vycházejí z reálných dat – největšími konzumenty kávy na světě jsou totiž s 12 kg na osobu Finové, následují je Norové s 9,9 kg a třetí jsou pak Islanďané s 9 kg. I v Česku se spotřeba kávy zvyšuje, ale čísla o spotřebě se liší – některé zdroje uvádějí 2 kg na osobu ročně, jiné až 5,4 kg. Jak je to u nás ale s kávovou kulturou?

Jak ji máme nejraději?

Češi si v domácím prostředí vychutnávají nejraději rozpustnou kávu, která postupně vytlačuje kdysi tak oblíbeného „turka“ (naproti tomu Němci a Rakušané si doma dělají nejraději filtrovanou kávu). Často si na ni také zajdeme do kavárny, kde si k ní rádi dáme něco sladkého a podle průzkumů u toho chceme mít klid a pohodu – po chytrém telefonu sáhne během tohoto rituálu jen každý desátý Čech (naproti tomu v Německu je to každý čtvrtý konzument). Téměř polovina z nás (44,6 %) si kávu sladí a mléko nebo smetanu si do ní přidává 34,2 % konzumentů.

Proč pít kávu?

Bylo prokázáno, že pití kávy zlepšuje náladu – nejsme ale Finové, kteří ji dávají i malým dětem -, takže nám bohatě postačí tři až čtyři šálky denně. Káva navíc podporuje trávení, takže je dobrým doplňkovým prostředkem při hubnutí. Tento nápoj obsahuje rovněž velké množství antioxidantů, které úspěšně likvidují volné radikály. Průzkum provedený ve Velké Británii navíc zjistil, že pití kávy prodlužuje život. Dva šálky kávy denně snižují riziko rakoviny jater a dlouhodobé pití kávy může snížit výskyt cévní mozkové příhody i rakoviny prostaty.

Espresso není ani velké ani „piccolo“

Ačkoliv úroveň kávové kultury v Česku se v posledních letech postupně zvyšuje, častým nešvarem, který u nás dosud přetrvává, je základní neznalost. Ta se projevuje ve špatném pojmenování kávy i v její nesprávné přípravě. Například tolik oblíbené espresso neexistuje ve variantách „velké“ ani „malé“, pro které se navíc v Česku vžil název „piccolo“. Pro nápoj platí buď jen název „espresso“, případně „dvojité ristretto“. Samotné espresso musí splňovat pevně stanovená kritéria – je pro něj typická silná chuť, bohatá a hustá kávová pěna (crema), je připravováno s pomocí pákového či automatického kávovaru obvykle z 8 – 9 g kvalitní, čerstvě namleté kávy, přičemž výsledný nápoj má mít okolo 25 – 35 ml.

Jak správně servírovat espresso?

Až příště půjdete do kavárny, všímejte si, zda se zde řídí doporučeními, která jsme našli na stránkách Hot Coffee: 1) šálek espressa (nejlépe předem nahřátý porcelánový hrníček, aby držel teplotu kávy – nikdy ne plasťák) s podšálkem (ouškem otočené doprava) a lžičkou (pokud správně připravené espresso zamícháte, crema se znovu spojí. 2) nahřáté mléko v malé konvičce, ne smetánku do kávy v plastu apod. 3) voda, kterou můžeme použít před pitím kávy na neutralizaci chuti. Je možné ji použít i po dopití kávy, abychom se zbavili nahořklé chuti, což barista může vnímat tak, že káva hostovi nechutnala. 4) může a nemusí být přiložena čokoláda nebo sušenka. 5) k pravému espressu nepatří cukr.

Pití kávy i jako domácí obřad

Pokud si doma připravujete zrnkovou kávu, měli byste dbát na základní pravidla, která na svých stránkách publikoval Svět kávy: 1) k přípravě nápoje používáme vždy čerstvě upraženou kávu, umletou těsně před spařením. 2) šálky na kávu (většinou o obsahu 50 ml - 100 ml) podáváme s podšálkem ve stejném designu s přiměřenou velikostí lžičky. 3) kávu je přípustné podávat i jen do poloviny šálku, který by měl být předehřátý. 4) ke kávě podáváme 1 dl sklenku neperlivé vody o pokojové teplotě. 5) připravenou kávu pijeme ihned a nikdy ji znovu neohříváme.