Bylinky pomáhají i chutnají

Bylinky pomáhají i chutnají

Jaro je konečně tady a většina z nás potřebuje po zimě pořádnou vitaminovou bombu. Proč za ni utrácet, když si ji můžeme vypěstovat doma?

Čerstvě natrhané bylinky voní, mají široké uplatnění v kuchyni a jsou obrovskou zásobárnou vitaminů. Mají navíc i další léčivé účinky a pomáhají při mnoha zdravotních potížích. Nemusíte být žádní zdatní zahradníci, jejich pěstování zvládne každý. Nevymlouvejte se, že nemáte zahrádku - řadu z nich si můžete vypěstovat doma, třeba na okenním parapetu.

Voňavý šnytlík

Polévka nebo omáčka bez čerstvě nasekané pažitky? To snad ne! Výborně chutná i v salátech či vaječných jídlech, kde může nahradit cibuli, a také v houbových pokrmech. Věděli jste ale, že pažitka podporuje chuť k jídlu a tvorbu trávicích šťáv?  Navíc je účinná proti střevním parazitům a kromě toho snižuje krevní tlak. Rostlinka obsahuje velké množství vitaminu C, dále riboflavin, draslík, vápník, fosfor, sodík, železo a beta-karoten. K jejímu pěstování stačí květináč se zeminou a balíček semínek. Pamatujte na to, že pažitka má ráda světlé a slunné místo. Pro její zdravý růst je proto nejvhodnější okenní parapet, nesmí být ale umístěný na sever. Nedostatek světla by vedl k tomu, že by se stébla pažitky vytáhla, byla by slabá a nažloutlá. Pažitku pěstovanou v květináči musíte častěji zalévat, protože substrát v malém prostoru velmi rychle vysychá. Zároveň ale pozor, abyste ji nepřelévali. Pažitku také nikdy nestříhejte blízko zeminy, jinak bude usychat.

Chutná kudrnka

Nepostradatelnou bylinkou v kuchyni je také petrželka – kudrnka, která báječně voní a chutná. Už jste vyzkoušeli třeba petrželové máslo? Nasekejte najemno petrželovou nať a smíchejte ji se změklým máslem utřeným se solí a rozdrceným česnekem. Na fólii pak vytvarujte váleček a nechte vychladit v ledničce. Když se pak kousky takto ochuceného másla rozpouštějí na mase nebo na rybách, nemá to chybu… Petrželka je ale také významným zdrojem vitaminu C, navíc zmírňuje urologické potíže a prospívá i ledvinám. Pro stálý přísun čerstvé natě je dobré vysévat rostlinku ve dvou fázích. Nejdřív na jaře pro letní a podzimní sklizeň, a podruhé pak v polovině léta, aby jí bylo dost v zimě a na jaře. Vhodnou nádobou je truhlík nebo hrnec zvaný petrželák. Rostlina vyžaduje slunné, případně polostinné stanoviště. Půda by měla být kyprá s dostatkem živin. Mějte na paměti, že petrželka vzchází velmi pomalu, až tři týdny po výsevu, a během vegetace vyžaduje pravidelnou zálivku a přihnojování.

Itálie na talíři

V interiéru se dá bez problémů pěstovat i bazalka. Je to samozřejmě nejen vynikající přísada zejména do italských jídel, ale také velmi účinná léčivka. Je totiž významným zdrojem beta-karotenu, který se v našem těle mění na vitamin A. Ten je prospěšný především pro náš zrak, buněčný růst a podporuje funkce imunitního systému. Olej z bazalky má navíc výborné antibakteriální vlastnosti. Bazalku si vypěstujete ze semínek. Dobře se jí daří na balkoně nebo za oknem, musíte jí ale zajistit dostatek světla a tepla. S předpěstováním začněte v březnu nebo v dubnu. Semínka zasejte řídce a jen zlehounka prstem přitlačte. Dopřávejte jim pravidelnou zálivku. Stačí tři týdny a najdete vzrostlé rostlinky, které pak přesaďte do větších truhlíků.

Nejen do mojita

Máta peprná má vynikající vůni i chuť. V parných dnech vám určitě přijde k chuti osvěžující nápoj mojito, který se bez ní neobejde. Dále ji můžete přidávat do pečeného nebo grilovaného masa a ryb a samozřejmě i do moučníků. Jako léčivka pomáhá při zmírňování žaludečních potíží, zastavuje zvracení, uvolňuje křeče v břiše, pomáhá při kolikách a tiší bolesti při žlučových kamenech. K pěstování volte sazeničky, protože ze semen se vám mátu nejspíš vypěstovat nepodaří. Pro výsadbu je nejvhodnějším obdobím jaro. Rostlinku vysaďte na slunečné místo do vlhké půdy. Pozor, špatně snáší sucho a chlad.

Elixír života

Proslulý středověký lékař Paracelsus nazýval meduňku elixírem života – zřejmě proto, že významně přispívá k uklidnění celého organismu. V kuchyni se moc nepoužívá, vhodná je zato do nápojů, které výborně osvěží díky své citronové vůni. Jako léčivka potírá nespavost, bušení srdce, podporuje trávení a dokonce ulevuje i od migrény. Čerstvé listy se mohou také přikládat na místa poštípaná hmyzem. Sázet můžete jak sazeničky, tak semínka. Meduňku je ideální vysévat v květnu, je ale třeba počítat s tím, že klíčí déle. Neobejde se bez dostatečné pravidelné zálivky odstátou vodou a bez přihnojování, nejlépe tekutým hnojivem jednou za 14 dnů.