Naše tipy na vánoční mlsání


Naše tipy na vánoční mlsání


Ježíšek je za dveřmi a kromě stromečku, dárků a štědrovečerní večeře k němu také neodmyslitelně patří i cukroví.

K nejoblíbenějšímu vánočnímu cukroví patří vanilkové rohlíčky a linecká kolečka. Průměrně české domácnosti pečou osm druhů cukroví a drží se klasiky. Proč ale nevyzkoušet i méně známé recepty?



1) Vinné cukroví

Ingredience: 300 g hladké mouky, 250 g másla, 1 žloutek, 4 - 5 lžic bílého vína, moučkový a vanilkový cukr na obalení


Postup: Z prosáté mouky, změklého másla, žloutku a vína vypracujte vláčné těsto a nechte je odpočinout v chladu. Poté těsto rozválejte na plát silný asi 3 mm a vykrajujte různé tvary. Přeneste je na plech vyložený papírem na pečení a upečte dorůžova. Ještě horké kousky obalte v cukru.


Jak předejít pohromám

Po pečení nezapomeňte zkontrolovat, že jste vypnuli troubu, zejména pokud jsou v rodině malé děti. Situacím, při kterých může dojít ke škodě na zdraví, se někdy nevyhnete. Prostě se to stává. Bohužel nejste zodpovědní jen za sebe, ale i za svou rodinu. A co můžete ohlídat u sebe, nemusí se podařit uhlídat jinde. Sporák by měl mít dětskou bezpečnostní pojistku pro případ, že by dítě napadlo si hrát s knoflíky.
V každém případě se vyplatí mít uzavřené pojištění odpovědnosti z běžného života, kterému se často přezdívá „pojistka na blbost". 


2) Sádlovky


Ingredience: 170 g hladké mouky, 150 g nesoleného sádla, 150 g moučkového cukru, 60 g kakaa.

Na zdobení: rybízová nebo višňová marmeláda a celé loupané mandle

Postup: Z uvedených surovin vypracujte hladké těsto, zabalte do potravinové fólie a nechte odpočinout do druhého dne. Z těsta tvarujte malé kuličky, které vyskládáte na plech vyložený pečicím papírem. Do středu každé kuličky udělejte důlek obráceným koncem vařečky. Plech vložte do trouby vyhřáté předem na 170 °C a pečte asi 10 minut. Upečené sádlovky nechte vychladnout a důlky plňte střídavě džemem nebo mandlí. 



3) Megarychlé kokosky


Ingredience: Plechovka slazeného kondenzovaného mléka, 150 g strouhaného kokosu 


Postup: Míchejte mléko a kokos, dokud nevznikne tuhá lepivá hmota. Z ní vytvořte menší kopečky a kokosky pečte při 150 stupních přibližně 15 minut.


4) Třepací dort bez pečení


Ingredience: 3 smetany ke šlehání, 2 plechovky mandarinkového kompotu (po cca 200 - 250 g), 2 pudinky, které se nemusí vařit, 1 hotový dortový korpus z piškotového těsta (koupený)


Postup: Do větší uzavíratelné nádoby, která dobře těsní, nalijte dvě smetany ke šlehání, oba mandarinkové kompoty i se šťávou a nasypte dva vanilkové pudinky. Nic nemíchejte, jen utěsněte víčko a nádobou několikrát pořádně zatřeste. Sami velmi rychle pocítíte, že obsah se mění na krémový a třese se jím hůř. Tuto hmotu pak natřete na dortový korpus, přičemž třetí smetanu ušlehejte a dort ozdobte.


Jak předejít pohromám

Pokud jsou v rodině malé děti, nejspíš vám budou chtít v kuchyni pomáhat. Abyste předešli případným úrazům a malérům, dávejte svým mrňousům jen nerozbitné kuchyňské náčiní, které v žádném případě nesmí být ostré, ideálně dřevěné nebo plastové. Ujistěte se také, že na podlaze není rozlitá voda, po které by dítě mohlo uklouznout. Pozor na dvířka trouby, která by měla být opatřená dvojitým sklem, jež se při pečení nerozpálí, a dítě se při dotyku nezraní. Nikdy také neukládejte ostré nože do společné zásuvky s příbory! 


Vhodné je mít pro dítě uzavřené úrazové pojištění. U České pojišťovny máte možnost určit si rozsah pojistných rizik i  výši pojistné částky na jednotlivá rizika. Online lze pojistit už děti od 6 týdnů věku až do 14 let.

Odběr newsletteru

Krátkodobé cestovní pojištění exotika

Úrazové pojištění pro děti

  • Vše si nastavíte podle sebe
  • Jistota peněz hned po stanovení diagnózy
  • Platí po celém světě

Více informací