Domácí udírna: Pověste maso do komína

Domácí udírna: Pověste maso do komína

V době našich babiček a dědečků byla domácí udírna běžnou výbavou domu. Dnes se k vlastní přípravě uzenin s chutí vracíme.

Stále víc se mluví o kvalitě potravin prodávaných v obchodech. Na pranýři se často objevují i uzeniny. Přitom vyrobit si doma výbornou slaninu je jednodušší, než by se mohlo zdát.

Postavte si udírnu

Ještě než se pustíte do budovatelských plánů, rozmyslete si, kolik masa budete chtít najednou udit a kde by bylo ideální udírnu umístit, aby neobtěžovala vás ani sousedy. Nejmenší přenosné udírny pořídíte za zhruba 1000 Kč, ale nic moc se do nich nevejde. Jako vždy je i v tomto případě nejlepší zlatá střední cesta. Tedy koupit si udírnu za cca 5000 Kč, do které se vejde najednou až 12 kg masa. To samozřejmě hovoříme o hotových udírnách z obchodu, ale pokud patříte mezi kutily, určitě si ji zvládnete vyrobit a postavit podle hobby knížek.

Co udit

Maso, které budete chtít vyudit, by nemělo být příliš tučné. Ideální je vepřová plec nebo kýta, pečeně, případně krkovička. U té je ale důležité správné nasolení. Skvělé je i jehněčí nebo telecí maso a za delikatesu se považuje zvěřina. Udit ale nemusíte jen maso. Vynikající jsou sýry, ryby nebo dokonce vajíčka natvrdo a za vyuzení a ochutnání rozhodně stojí i máslo.

Jak udit

Tady už se dostáváme k domácí alchymii. Je dost možné, že prvních pár várek masa nevyjde podle vašich představ a skončí v koši. Jakmile ale vychytáte záhadu nasolování, máte vyhráno. Maso se obvykle nakládá do solného roztoku (10 litrů vody, 2 kg soli a 100 g cukru) na několik hodin. Před tím se ale musí odsolit, a to ve vlažné nebo teplé vodě. Délka odsolování i naložení v solném roztoku závisí na velikosti masa, ale pohybuje se v řádech hodin. A v řádech hodin a dnů trvá i samotné uzení. Ve studeném kouři se udí maso k delšímu skladování po dobu 2 až 3 dní. Do teplého kouře naopak patří klasická slanina, která se v něm ponechá max. 5 hodin při teplotě 50 až 60°C. V tomto případě je potřeba uzeninu rychle spotřebovat, rozhodně není určena k dlouhodobému skladování.

Aby bylo uzení radostí

Dobře vyuzené maso je takovou lahůdkou, že nebudete chtít jíst jiné. Ale chce to trochu cviku a zkušeností.
  • Nenechte se odradit prvními neúspěchy a vězte, že mistrem se člověk stane až po delším tréninku.
  • Sbírejte zkušenosti. U protřelejších známých, na internetu nebo přímo u řezníka.
  • Dbejte na bezpečnost sebe i svého majetku. Ať jste v uzení jakkoliv zběhlí, určitě přijde vhod kvalitní pojištění
  • Buďte ohleduplní k okolí. Snažte se kouřem z udírny neobtěžovat sousedy, dokázali by vám tuto bohulibou činnost značně znepříjemnit.

Ještě pár desítek let zpátky se udilo v každé chalupě. Dnes zažívá tento způsob konzervování jídla v domácích podmínkách renesanci.

Zdroj: S láskou v kuchyni, YouTube

Pojištění chaty a chalupy

Pojištění chaty a chalupy

  • Proti přírodním živlům i zlodějům
  • Včetně zahrady i skleníku
  • Včetně zahradní techniky

Více informací