Jak si schovat léto do sklenice

Jak si schovat léto do sklenice

Touha jíst kvalitní potraviny bez zbytečné chemie se projevuje rostoucím zájmem o biopotraviny i vyráběním domácích zásob.

Zavařování a nakládání je v posledních letech hit. Pocit, že je výsledek vaší práce chuťově perfektní a navíc neobsahuje nic, nad čím byste museli přivírat oči, je totiž k nezaplacení. A domácí zavařování je navíc neuvěřitelně jednoduché, zvládnou ho i ti, kdo jinak kuchyň obchází obloukem. Tady je pár receptů, na které nedáme dopustit.

Chutney ze zelených rajčat

Ať se budete snažit sebevíc, na konci sezóny vám zůstane několik kilo zelených rajčat. Buď je můžete nechat dozrát na parapetu, nebo je zpracujte do skvělého chutney. To ale nenabízejte malým dětem a ujídejte ho po troškách, protože zelená rajčata obsahují tak trošku solanin, který je lehce toxický.

Suroviny: 1 kg zelených a nedozrálých rajčat, 250 g cibule, 250 g jablek, 200 g cukru, 2 stroužky česneku, 1 feferonka, 1 lžička soli, 1 lžička pepře, 1 lžička mletého nového koření, 1 lžička mletého zázvoru, 200 ml octa

Jablka s cibulí oloupejte a společně s rajčaty nakrájejte na malé kousky. V hrnci vše zakápněte vodou a vařte cca 30 min. Přidejte ocet, cukr, sůl a koření a vše duste, dokud směs nezhoustne. Plňte horké do vymytých suchých skleniček a skladujte v chladu. 

Domácí kysané zelí

Naši předci by bez něj nepřežili. V pozdní zimě se totiž jednalo o jedinou zeleninu, která byla v naložené podobě k dispozici a bez problémů pokryla potřebu vitamínu C. Když ho koupíte v obchodě, ochudíte se nejen o zázrak domácího kvašení, ale i o většinu prospěšných látek.

Suroviny: 6 kg zelí, 100 g soli, lžíce kmínu, 1 velká cibule.

Zelí nakrouhejte a vložte do většího hrnce nebo kyblíku. Přidejte cibuli nakrájenou na kostičky spolu s kořením a rukama pořádně promíchejte. Směs nechte půl dne odstát, aby pustila šťávu, a pak přendejte buď do kameninového hrnce nebo velkých sklenic. Pořádně udusejte (dřív se zelí šlapalo nohama, ale do toho se vám asi chtít nebude), zavíčkujte nebo přikryjte potravinovou fólií a upevněte gumičkou. Dejte si pozor na velikost nádoby – ta by vždy měla být minimálně o třetinu větší než obsah. Zelí totiž pustí spoustu šťávy, která by jinak utíkala z nádoby ven. V chladu do 20 °C nechte zelí kvasit 7 až 10 dnů. Pak ochutnávejte nebo uchovejte v chladu.

Nakládané papriky plněné sýrem

Chuťovka, která nesmí chybět na žádné oslavě, je neodolatelná a neuvěřitelně snadná na přípravu. Použít můžete klasické papriky, ale mnohem lepší jsou pálivé papričky všech tvarů a barev.

Suroviny: malé feferonky nebo papriky, čerstvý sýr, cibulka, česnek, olivový olej, podle chuti pepř nebo bylinky.

Papriky omyjte a zbavte jádřinců. Naplňte sýrem až po okraj a plňte do sklenice. Průběžně zasypávejte na kolečka nakrájenou cibulkou a česnekovými stroužky. Na závěr přidejte bylinky a zalijte kvalitním olivovým olejem. Pevně uzavřete a skladujte v chladu.

Dobré rady

  • I když je nakládání neskutečně jednoduché, existuje pár triků, které zaručí, že se z úrody ve sklenicích budete dlouho těšit:
  • Sklenice, do kterých potraviny schováváte, musí být perfektně čisté a suché.
  • Obsah by měl vždy sahat až po okraj, aby bylo ve sklenici co nejméně vzduchu.
  • Pokud sklenice plníte horkou směsí, vždy je po uzavření otočte dnem vzhůru a nechte v této poloze vychladnout.
  • Až začnete dobroty ujídat, nikdy do sklenice nesahejte rukou, vždy použijte novou neolíznutou lžíci nebo vidličku. 
  • Z nadšení, jak se vám daří úrodu krásně zpracovávat, může vzniknout spousta školáckých chyb. Aby vás tolik nebolely třeba spálené prsty, sjednejte si úrazové pojištění. Má kouzelnou moc zmírnit bolest i následky.

 

Dělat z ovoce jen marmelády je nuda. Co takhle sladké hrušky v pikantním kabátku?


Zdroj: Youtube, Jak v kuchyni 

Životní pojištění Můj Život

Můj život

  • Pojištění poskládané podle vás
  • Zabezpečení celé rodiny
  • Nastavení investic na míru

Více informací